Danışma Hattı
+90 224 221 38 39  |   224 220 36 73

Avrupa Birliği Ve Türkiye  | 325 | Dora Yayıncılık

Avrupa Birliği Ve Türkiye

205TL
Kitabın Özellikleri
Yazarlar : Murat AKTAÅž
Türü : Uluslararası İlişkiler
Sayfa Sayısı : 468
Baskı Sayısı : 2
Baskı Yılı : Ağustos 2019
Ebatları : 150210
ISBN : 9786052471159

Bu kitap Kültür ve Truzim Bakanlığı tarafından alınan izinle telif hakları yönetmenliğine uygun olarak basılmıştır. Basım ve dağıtım hakları Dora Yayıncılığa aittir.


Bir barış projesi olarak kurulan Avrupa BirliÄŸi kuruluÅŸundan günümüze çeÅŸitli krizlerle karşı karşıya kaldı. Ortak anayasanın red edilmesi ve AB ülkelerinde çıkan ekonomik krizlerin BirliÄŸin sonunu getireceÄŸi düÅŸünülürken, AB bütün bu krizleri atlatmayı baÅŸardı. Ancak tarihinde onu yol ayırımlarına götürecek esas büyük kriz ise hiç beklenmedik bir ÅŸekilde kendi içinde deÄŸil, komÅŸularında baÅŸladı. 2010 yılının Aralık ayında Kuzey Afrika’dan baÅŸlayarak OrtadoÄŸu’ya yayılan “Arap Baharı” olarak adlandırılan süreçte kitlesel göç ve terör olayları Avrupa BirliÄŸi’ni de vurdu. Çatışmaların sürdüÄŸü OrtadoÄŸu ve Afrika’dan canlarını kurtarmak için ölümcül yoluculukları göze alarak AB ülkelerine sığınmaya çalışan sığınmacılar, mülteciler ve göçmenlere Avrupalıların kapılarını kapatmaları, onları kovmaları dijital çağın ekranlarına yansıdı. Avrupa’nın övündüÄŸü insan hakları, demokrasi, hümanizm ve çok kültürlülük gibi deÄŸerlere nasıl yabancılaÅŸtığı görüldü.

Bu geliÅŸmeler Avrupa BirliÄŸi ve politikalarının ciddi biçimde sorgulanmasına neden oldu.  AB’nin en büyük siyasi ve ekonomik güçlerinden biri olan BirleÅŸik Krallığın AB’de kalıp kalmaması için halk oylaması yapıldı. BREXIT olarak adlandırılan bu referandumdan, Ä°ngiltere’nin AB’den ayrılması yönünde karar çıkmasına neden oldu. Avrupa BirliÄŸi, tarihinin en büyük siyasi krizi ile yüz yüze kaldı. BREXIT görüÅŸmeleri sadece AB’de deÄŸil BirleÅŸik Kırallık’ta da ciddi siyasi krizlere neden oldu ve ayrılma müzakerelerini yürüten BaÅŸbakan Theresa May BREXIT sürecini nihayete erdirme konusunda baÅŸarısız olarak 2019 Haziranında partisinin liderliÄŸinden ve baÅŸbakanlıktan ayrılmak zorunda kaldı. Onun yerine gelen Boris Johnson da meclisi tatil ederek anlaÅŸmasız bir BREXIT’e yolu aralamaya çalışırken meclis tarafından peÅŸ peÅŸe yenilgilere uÄŸratıldı.

Peki, ÅŸimdi ne olacak? Avrupa TopluluÄŸu’na girebilmek için üç defa üst üste baÅŸvuruda bulunan ancak üçüncü seferde BirliÄŸe dahil olabilen BirleÅŸik Krallık gerçekten AB’den çıkabilecek mi? Yoksa bu krizin aşılması için yeni bir formül arayışına mı gidilecek? BirleÅŸik Krallık Birlikten ayrılırsa kendi siyasi bütünlüÄŸünü koruyabilecek mi? Ä°rlanda ve Ä°skoçya’nın geleceÄŸi ne olacak? Bu ayrılık BirleÅŸik Krallıkla sınırlı mı kalır mı yoksa ardı sıra gidenler olur mu? Bütün bunlar AB ve Türkiye ile Türkiye BirleÅŸik Krallık iliÅŸkilerini nasıl etkiler?


Benzer ürünler